05 juni 2016

​TC Zandvoort naar de finale!

Leapp Tennisclub Zandvoort heeft zaterdagavond de finale om het landskampioenschap Eredivisie Gemengd van de KNLTB bereikt. Dat gebeurde op eigen park tegen Naaldwijk dat het opnieuw tegen de Zandvoorts tennisclub op moest nemen. Na felle strijd werd uiteindelijk met 2-4 beslist dat TCZ zondag weer aan mag treden, nu tegen Leimonias dat de andere halve finale van De Lobbelaer met 4-2 had gewonnen.

Regerend landskampioen Zandvoort had afgelopen donderdag in de reguliere competitie al tegen Naaldwijk gespeeld en toen werd het 3-3, en kon Zandvoort zich opmaken voor een plaats in de door de club zelf georganiseerde play-offs. Hans Schmidt en Dick Suijk, de beide coaches van TCZ, wisten dus wat ze konden verwachten maar dat de strijd zo hevig werd hadden zij, en feitelijk niemand, nooit kunnen voorspellen.
 

​Lesley Kerkhove
 

Kerkhove
Waar Lesley Kerkhove donderdag na een marathonpartij van ruim 3 uur moest buigen voor Arantxa Rus, speelde de Zeeuwse nu opnieuw tegen Rus een prachtige partij die in twee sets volkomen verdient op haar conto kwam. Na een aanvankelijk gelijk opgaande stevige strijd, met service breaks over en weer, pakte ze met een break op 4-5 (Zandvoort speelde ‘uit’) de eerste set. De tweede set werd zo mogelijk nog spannender en opnieuw waren de service breaks die het beeld bepaalden. Kerkhove plaatste op 5-5 de ultieme break en serveerde de set en de partij uit, zij het na niet minder dan 10 wedstrijdpunten!
 

Quirine Lemoine
 

Lemoine
Kerkhove had het ten opzichte van donderdag redelijk gemakkelijk had, maar Quirine Lemoine moest nu alle zeilen bijzetten om de Duitse Sara Gronert van zich af te houden. Weer ontstond er een wedstrijd die op het scherpst van de snede gespeeld werd. Lange rally’s sierden de partij en waar het donderdag allemaal net wel goed viel voor Lemoine, waren haar slagen zaterdag iets te lang of stond het net in de weg. Zij irriteerde zich daar met veel geschreeuw en gebaar aan en dat was natuurlijk niet in het voordeel van haar spel. Hardhitter Gronert trok zich er echter aan op en vooral haar opslagen waren van hoge kwaliteit, zowel de eerste als de tweede opslag. Zo ontstond een partij waarin beide speelsters een tiebreak nodig hadden om een set binnen te halen. Lemoine de eerste en Gronert in de tweede set. De derde set was er weer een met vuurwerk. Maar na een partij van precies 3 uur en 20 minuten gingen de armen van de Zandvoortse speelster in een overwiiningsgebaar omhoog en stond haar team met 2-0 voor: 6-7, 7-6, 4-6.
 

​Scott Griekspoor
 

Scott Griekspoor
Scott Griekspoor had de twijfelachtige eer om Robin Haase, de nummer 83 van de ATP-wereldranglijst, te mogen bestrijden. Al direct in de eerste de beste servicegame van de Zandvoorter werd hij gebroken maar brak direct terug en verbazingwekkend werd de eerste set afgesloten met een tie break, met alle kansen voor Griekspoor. Hierin werd duidelijk dat Zandvoorter geen recht van spreken had want met 7-2 bond Hase de set aan zijn zegekar en denderde in de tweede werkelijk in een sneltreinvaart over zijn tegenstander heen. Griekspoor pakte slechts een break op de opslag van Haase, en dat breakpunt was ook nog eens een dubbele fout van de Hagenaar: 7-6, 6-1.
 

Tallon Griekspoor
 

Tallon Griekspoor
Ook Tallon Griekspoor zou het heel zwaar gaan krijgen. De ervaren 34-jarige Braziliaan Andre Ghem beschikt over een schitterende enkelhandige backhand waar hij het Griekspoor heel erg moeilijk mee maakte. Prachtig sliced ballen scheerden slechts enkel centimeters over het net om nauwelijks nog op te stuiten. Dat Griekspoor het er moeilijk mee had mogelijk duidelijk zijn. Vaak eindigden zijn returns in het net of achter de baseline hetgeen frustraties teweeg brachten die niet goed zijn voor een sporter. De eerste set werd snel een prooi voor Ghem (6-3) maar Griekspoor rechtte de rug en kwam verrassend als winnaar van de tweede set uit de bus. Een derde set was dus nodig om deze partij te beslissen. Gehm trok aan het langste eind en met opnieuw 6-3 was er weer evenwicht in de wedstrijd.

Winst voor TCZ
Het Zandvoortse duo Quirine Lemoine/Daniëlle Harmsen bonden in het dames dubbel de strijd aan met Rus/Gronert. Het zou een van de meest belangrijke dubbels van de afgelopen twee weken worden. Zandvoort moest winnen om aanspraak te kunnen maken op een optreden op de zondag, tijdens de finale, maar ook Naaldwijk had daar oog op. De beiden Zandvoortse dames maakten er bijna een demonstratiewedstrijd van en met 4-6 en 2-6 stond Zandvoort met een been in die finale. Mocht het 3-3 worden, dan worden de gespeelde sets bij elkaar opgeteld en de club met het hoogste saldo, mag verder. Zandvoort had uit het heren dubbel één gewonnen set nodig om de door de club gedroomde optreden te bereiken. Haase/Arko Zoutendijk, een 30-jarige Delftse speler, zouden het voor Naaldwijk moeten doen, Tallon Griekspoor en Kristof Vliegen waren hun Zandvoortse opponenten. De eerste set ging gelijk op maar op 5-5 brak Zandvoort de service van Naaldwijk en kon, stond een sensatie voor de deur: Zandvoort mocht de eerste set uit gaan serveren. En het lukte! Tennispark De Glee ontplofte bijna want Tennisclub Zandvoort had het sprookje van vorig jaar herhaald: het had de finale van de play-offs bereikt. Dat de partij door Naaldwijk in de tweede set de strijd bij 1-2 op werd gegeven was enkel nog voor de statistieken belangrijk.

Vandaag, zondag 5 juni, speelt Zandvoort om het landskamlioenschap tegen Leimonias, dat met 4-2 te sterk was voor De Lobbelaer. Het vreemdelingen legioen van de Haagse tennisclub zal een tot de tenen gemotiveerd Zandvoort tegenover zich krijgen. De bal is rond en de uitkomst ligt in de toekomst verborgen. De wedstrijden op tennispark De Glee beginnen om 12.00 uur en de entree is gratis.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email