01 juni 2016

Mogelijk Ziekte van Weil in het Zwanenmeertje

Na de problemen in de vijver in Duijnwijk, bereiken de Zandvoortse Courant nu ook berichten als zou er in het ‘Zwanenmeertje aan de Frans Zwaanstraat, waar veel honden los rond mogen lopen, de zogenaamde ‘Ziekte van Weil’ voorkomen. Mensen en bijvoorbeeld honden kunnen daar behoorlijk ziek van worden. Aangeraden wordt om in niet contact met het water te komen, en honden aan de lijn te houden.

De Ziekte van Weil is een leptospirose; een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Leptospira interrogans. De ziekte is genoemd naar Adolf Weil, een Duitse internist. De ‘Ziekte van Weil’ wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. Een zieke rat kan door zijn urine stilstaand water besmetten.  De incubatieperiode is ongeveer 1 à 3 weken. Het ziektebeeld wisselt van een nauwelijks merkbare infectie zonder ziekteverschijnselen (subklinisch), tot een zeer ernstige aandoening, het syndroom van Weil. Een oude benaming voor de ziekte is typhus hepaticus.In Nederland komt het als beroepsziekte voor bij rioleringswerkers en muskusratbestrijders. De ziekte kan gepaard gaan met hoge koorts, nefritis, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Door contact te vermijden met mogelijk besmette dieren, en zorgvuldig wassen na zulk contact kan de ziekte voorkomen worden.​

Op dit moment wachten wij nog op een officiële reactie/bevestiging van de gemeente. Later mogelijk een update.

Update:
Reactie van beheerder Waternet: "Er is wat onrust ontstaan onder hondeneigenaren die hun hond uitlaten in de Zuidduinen bij Zandvoort. In het Zwanenmeertje is mogelijk de ziekte van Weil aanwezig. Dit wordt overbracht door besmette ratten, en komt in heel Nederland en de rest van de wereld voor, vooral in stilstaand, lauw water. Het meertje is geen zwemlocatie, we adviseren om niet het water in te gaan. Advies voor honden: als ze niet ingeënt zijn tegen de ziekte van Weil, laat ze niet het water ingaan." Kijk voor meer informatie op http://bit.ly/22xlFPc Zwemlocaties worden frequent door de provincie gecheckt http://bit.ly/1TXee0iDeel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email