30 april 2016

Wethouder Gerard Kuipers bezocht Zandvoortse actievoerders

Tegenstanders van windmolens voor de kust zitten vanaf donderdag in estafette op ‘de paal’ bij Noordwijk. Actievoerders van ‘Vrije Horizon’ en ‘Vér-Zet’ zitten ieder 6 uur per dag op het gevaarte dat vorig jaar bij de Zandvoortse strandpaviljoens Thalassa en Ahoi stond. 10 dagen lang en 24 uur per dag ‘zit’ er een actievoerder bovenin. Ook drie Zandvoorters trotseerden de kou, de regen en de soms harde wind en hagel: Irma de Jong-van Middelkoop, Peter Bluijs, Albert Korper en Ron de Jong.

​
Wethouder Gerard Kuipers bij Irma de Jong-van Middelkoop
Foto: Ron de Jong

Oorspronkelijk waren ook Annemiek en Wim Bart de Buizer uitverkoren om deel te nemen. Echter, Annemiek is woensdag op de Burg. Engelbertsstraat ten val gekomen en zit in het gips. Omdat haar echtgenoot haar ‘achterwacht’ zou zijn, ging dat feest echter niet door. Ook Paul Laarman zou een 'shift' draaien maar vanwege een ziek kind, moest ook hij afzeggen.

IJmuiden Ver
Ook de gemeente Zandvoort is samen met andere gemeenten fel tegenstander van windmolenparken dichterbij de kust. Samen pleiten zij voor een alternatief om de windmolenparken 60 kilometer uit de kust te plaatsen, op het daarvoor gereserveerde IJmuiden Ver. “Natuurlijk zijn wij voor het opwekken van windenergie. Maar wij willen wel dat inwoners en bezoekers van Zandvoort kunnen blijven genieten van een vrij uitzicht. En dat kan. Wij pleiten samen met andere gemeenten voor het plan om de windparken 60 kilometer uit de kust bij IJmuiden Ver te plaatsen. Daarmee houd je zoveel mogelijk vrij uitzicht en kan de gewenste windenergie worden opgewekt”, aldus wethouder Gerard Kuipers die vrijdag een bezoek bracht aan de actievoerders. Hij ondersteunt de paalzitactie dan ook van harte en ziet zijn bezoek als een riem onder het hart. Paalzitter van dat moment was onze plaatsgenoot Irma de Jong- van Middelkoop. “Het was echt een hele leuke verrassing dat wethouder Kuipers op bezoek kwam”, was haar commentaar.

Veilig thuis

“Ohhh, 't was zo gaaf joh! Was eigenlijk blij dat het shitweer was! Door hoog water moest ik de paal op. Windkracht 6, en met een bui op komst aanwakkerend, regen, hagel en af en toe een opklaring; ik heb het allemaal voor de kiezen gehad. De tijd vloog voorbij. Ik had een boek meegenomen, maar na drie letters lezen ging het alweer de tas in. Ik heb me geen minuut verveeld. Kijken naar de golven, de buien, de meeuwen, de sternen en wat loslopende wandelaars. Ik ben echt blij dat ik het heb meegemaakt. Ik denk dat ik me vast ga opgeven voor Katwijk. En dan die toppers van de KNRM, die op vrijwillige basis de mensen paal op en af helpen. Het was geweldig! Ik kan niet anders zeggen dan dat ik me super veilig voelde in hun bekwame handen”, was haar reactie toen ze weer veilig en lekker opgewarmd terug in Zandvoort was.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email