09 maart 2016

Met Pasen voor de deur wil de Zandvoortse Courant u een drietal recepten voor het diner geven. De eerste, een vleesgerecht, publiceren wij vandaag. Volgende week woensdag volgt een visgerecht en de woensdag voor Pasen zullen wij een vegetarisch gerecht voor u maken. Veel plezier en inspiratie bij het lezen van de recepten.


Lamsbout met groene kruidensaus
Hoofgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:
1 lamsbout van 1,5 kg (uitgebeend, bot meevragen),
125 gr boter,
1 teentje knoflook,
2 eetlepels fijngehakte peterselie (vers of diepvries),
versgemalen zwarte peper,
(zee)zout,
6 gedroogde tomaten op olie,
2 eetlepels bloem,
½ eetlepel fijngehakte tijm,
½ eetlepel fijngehakte oregano,
enkele takjes verse rozemarijn,
2 dl rode wijn,
1 dl citroensap,
enkele takjes munt,
enkele takjes rozemarijn.
 


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Maak kruidenboter door 50 g boter met 1 geperst teentje knoflook, peterselie, zout en peper te mengen. Verdeel de kruidenboter over de binnenkant van het vlees. Snijd de tomaten in reepjes en verdeel ze erover. Bind de lamsbout op met keukentouw. Leg het vlees in de braadslede en strooi er de bloem, de tijm, de rozemarijn en de oregano over. Leg het bot erbij voor de smaak. Verdeel 50 g boter in vlokjes over bet vlees. Zet de lamsbout in het midden van de oven en braad deze rondom bruin in 25 minuten. Zorg er wel voor dat de bout mooi rosé wordt.

Verwarm de wijn, 2 dl water en het citroensap en giet dit bij de lamsbout. Braad nog ca. 30 minuten en bedruip het vlees af en toe. Haal de lamsbout uit de braadslede. Dek het vlees even af met aluminiumfolie en laat het 5 tot 10 minuten rusten zodat de vleessappen goed door het vlees verdeeld worden. Zeef het braadvocht boven een steelpan. Laat het 10 minuten zachtjes inkoken. Voeg 1 theelepel fijngehakte muntblaadjes en ½ theelepel gehakte rozemarijnblaadjes bij de saus, klop van de warmtebron af 25 gr boter door de saus en maak deze op smaak af met peper en zout. Serveer het vlees in plakken met de saus apart in een saucière.

Serveer er gebakken krielaardappeltjes bij en gewokte verse jonge spinazie met knoflook. 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email