03 februari 2016

Van François Couture Zandvoort tot Nederlands bekendste couturier

Frans Molenaar groeide op in Zandvoort. Via zijn vader kwam hij in de modewereld terecht. Hij vond de naam Molenaar in eerste instantie niet chic genoeg voor een internationale ontwerper. “In Zandvoort heten alle visboeren Molenaar”, zei hij ooit. Hij besloot toch uiteindelijk om zich in Nederland te vestigen en dankzij een royale lening opende hij in 1967 zijn eigen couturehuis in de Amsterdamse Van Baerlestraat.

Frans Molenaar begon zijn carrière als hulpje in de Parijse modewereld. Al snel was duidelijk dat hij meer kon. Uit zijn creatieve brein zijn naast de 99 couturecollecties, ook mooi glaswerk, fietsen, brillen en andere zaken gekomen. Alles in moderne, strakke en simpele lijnen. Zijn uitgangspunt en visie: De kunst van het weglaten!

Bekende vrouwen droegen zijn creaties
Met zijn haute couture maakte hij naam. Molenaar handhaafde zijn minimalistische stijl. Zijn klanten groeiden met hem mee en hij groeide met zijn klanten mee. Vrouwen die zijn ontwerpen droegen, waren onder anderen prinses Margriet, Mies Bouwman, Adele Bloemendaal, Janine van den Ende, Connie Breukhoven en Gretta Duisenberg.

Grote Vijf van de Nederlandse mode
In 1995 stelde hij de jaarlijkse Frans Molenaar Prijs in, een stimuleringsprijs voor jonge ontwerpers. Zelf ontving hij onder meer de ‘Fil d'Or’ van het Franse Linnenbureau (1989) en in 2003 de ‘Max Heymans-ring’, een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging van Modejournalisten. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.  Frans Molenaar behoorde tot de 'Grote Vijf van de Nederlandse Mode', zoals ze in de media genoemd werden.

Uitgebreide tentoonstelling
Zijn streven was een couturerecord: hij wilde honderd collecties maken. “Dan ben ik 75 jaar en dan zien we wel weer verder”, zei hij in 2005. Helaas haalde hij de 99e, die gepland stond voor maart 2015, niet meer. In het Zandvoorts Museum wordt van 11 maart tot 8 mei een uitgebreide tentoonstelling, met veel beeldmateriaal en verzamelobjecten, aan hem gewijd.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email