27 januari 2016

Skreifilet met roomboter en zuurkool

Binnenkort breekt het seizoen voor skrei (‘zwerver’ of ‘reiziger’ in het oud-Noors) weer aan. Het is een heerlijke vis, die goed tot zijn recht komt in verschillende gerechten. Een andere benaming is ‘winterkabeljauw’. In de paartijd maakt deze vis een lange tocht van de Barentszee naar de Lofoten, een eilandengroep voor Noorwegen. Daar is het water immers helder en rijk aan voedsel; een ideale omgeving dus om kuit te schieten. Tijdens deze tocht zwemt de vis honderden kilometers en verandert ook zijn voedingspatroon. Hierdoor wordt het vlees vaster en witter. Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag skrei genoemd worden.

De kwaliteit van skrei is nog beter dan die van kabeljauw. Kenmerkend voor skrei zijn de spierwitte en stevige filets, die erg in de smaak vallen bij visliefhebbers. De Noren voorzien de skrei van een herkomstlabel en exporteren hem alleen naar de betere visspecialist. Skrei is slechts een paar weken per jaar verkrijgbaar, van eind januari tot Pasen. Soms loopt deze periode nog een paar weken langer door maar alleen als Pasen vroeg valt en de skrei zich laat in het beperkte vangstgebied laat zien.


Een lekkernij om deze winter zeker eens uit te proberen!

Onderstand recept is een Noors recept dat ‘Husmannskost’ heet. Het is een hoofdgerecht voor 4 personen dat valt onder de noemer: ‘eenvoudige boerenmaaltijd’.

Skrei filet gestoofd met roomboter en zuurkool

Benodigdheden:
600 gram kabeljauwfilet (liefst Skrei),
150 gram roomboter,
500 gram zuurkool uit het vat (!),
1/8 liter slagroom,
vers gemalen zwarte peper,
zeezout,
600 gram stevige, niet afkokende aardappelen,
2 eetlepels fijngesneden peterselie.

Bereiding:
Spoel de zuurkool schoon met koud water en knijp hem uit. Breng de zuurkool aan de kook met de room en de roomboter. Laat dit ongeveer 10 tot 15 minuten op een laag vuur stoven. Kook in de tussentijd de aardappels net gaar, giet ze af en voeg ze aan de zuurkool toe. Kruid dan de kabeljauw met peper en zout en voeg ze op het laatst aan de zuurkool toe. Laat dit gedurende 5 minuten onder een afgesloten deksel meestoven. Schep de zuurkool en de aardappels, zonder het vocht op borden, en plaats de kabeljauw er bovenop. Het overgebleven vocht even op hoog vuur laten inkoken. Desnoods licht binden met allesbinder maar dat is niet echt noodzakelijk! De saus rondom scheppen. Bestrooi dit op het laatst met vers gehakte peterselie.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email