22 januari 2016

​Rika Jansen, Zwarte Riek, donderdag overleden

Plaatsgenoot Rika Jansen, beter bekend als  Zwarte Riek, is afgelopen donderdag op 91-jarige leeftijd overleden. Rika, die naast Zwarte Riek ook de bijnaam Jordaanprinses had, blies haar laatste adem uit in haar woonplaats. Ze wordt maandag in Driehuis gecremeerd.

Zwarte Riek werd in de jaren ’50 bekend bij het grote publiek met nummers als M'n Wieggie Was Een Stijfselkissie, De Kersepit en Amsterdam Huilt. Ze werd in de buurt van de Jordaan geboren als dochter van een vishandelaar. Ze was de jongere zus van Maria Jansen, die als Maria Zamora grote hits had met ‘Mama el baión’ en ‘Sucu sucu’. Als jong meisje viel ze in de Geldersekade en hield daar tyfus en de ziekte van Weil aan over. In het ziekenhuis verloor ze haar haren, maar later groeiden die weer aan. Vanwege de kleur ervan kreeg ze de bijnaam Zwarte Riek.

Vanaf 1959 trad ze op onder haar eigen naam. In 1964 zong ze de klassieker  ‘Amsterdam huilt (waar het eens heeft gelachen)’, geschreven door haar partner Kees Manders. In tegenstelling tot haar vrolijkere 'Zwarte Riek'-repertoire is dit een melancholisch nummer dat over de Weesperstraat en de Jodenhoek in Amsterdam gaat. Hoewel het nummer geen hitparadesucces kende, was het wellicht na ‘M'n wieggie was een stijfselkissie’ haar bekendste lied.

In september 2014 verscheen de biografie ‘Zwarte Riek - Het levensverhaal van Rika Jansen’, opgetekend door onze collega van de Zandvoortse Courant, Kees Rutgers.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email