20 januari 2016

Heilbot in botersaus met kappertjes

Het is nu de tijd voor heilbot. De heilbot is werkelijk de gigant onder de platvissen en wordt in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan gevangen. Hij kan wel 3 meter groot worden maar wordt meestal tussen 1 tot 1,5 meter aangevoerd. Deze vis wordt alleen op het noordelijk halfrond gevangen. Hij heeft stevig blank vlees en is op alle manieren te bereiden. Hij wordt ook wel gekweekt. Het is een zeer gewaardeerde vissoort met gezond vet 2%. Het eiwit gehalte is circa 19%.

‚Äč
Een grote heilbot voor Beach Club Tien (archieffoto)
 

Heilbot in botersaus met kappertjes
Hoofdgerecht voor 4 personen.

Benodigdheden:
1 eetlepel olijfolie,
450 gr heilbotsteaks,
120 ml witte wijn,
1 teentje knoflook, fijngesneden,
60 gr boter,
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak,
3 eetlepels kappertjes, met vocht.

Bereiding:
De olie in een grote koekenpan op een matig hoog vuur verhitten. De heilbot aan beide kanten mooi bruin bakken. Uit de pan halen en apart zetten. De wijn in de pan gieten en aangebakken stukjes van de bodem schrapen. De wijn tot meer dan de helft laten verdampen, vervolgens knoflook, boter en kappertjes erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper en de saus een minuut laten doorkoken. De heilbot weer in de pan leggen en een laagje saus geven. Doorkoken tot de vis met een vork gemakkelijk uiteen valt. Direct serveren met een scheutje saus uit de pan.

Als bijgerechten kunt u gekookte aardappelen en verse haricots verts erbij serveren.



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email