16 januari 2016

Dierenbescherming zoekt nieuwe baas voor Djeno

De Dierenbescherming gaat voor de hond Djeno een nieuwe baas zoeken. De Akita Inu blijkt na een tweede screening op een andere locatie dan het dierentehuis Kennemerland geen agressief gedrag te vertonen. De Dierenbescherming gaat nu een profiel maken van de gewenste nieuwe eigenaar teneinde tot een geslaagde plaatsing te komen.

Over de hond is veel commotie ontstaan na een voorgenomen besluit om het dier te euthanaseren. De hond was in eerste instantie afgestaan vanwege 'onbetrouwbaar en agressief gedrag'. Euthanasie leek geboden nadat het dier circa drie jaar in het asiel had gezeten en ook een herplaatsing mislukte was vanwege zijn gedrag.

Een besluit tot euthanasie wordt door de Dierenbescherming niet vaak en lichtvaardig genomen. Meestal gaat het hierbij om uitzichtloos fysiek lijden en wordt een besluit dus op zogeheten 'medische indicatie' genomen. Wanneer dat moment is aangebroken is per hond verschillend, maar dat moet geen jaren duren. De opvang in Kennemerland had niet besloten om externe deskundigheid te raadplegen, noch om Djeno elders te plaatsen. Dat is blijkbaar geen goede beslissing geweest. De Dierenbescherming concludeert dat de kwestie rond Djeno een incident betreft, veroorzaakt door onzorgvuldige toepassing van de bestaande procedures rond euthanasie van dieren in de opvangcentra. Na een evaluerend gesprek met de medewerkers van de opvang zijn de bestaande afspraken inmiddels opnieuw vastgesteld.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email